Předposlední Novoměstské farmářské trhy lákají na podzimní delikatesy a výstavu hub
Do konce roku se uvidíme na Novoměstských farmářských trzích už jen dvakrát. Teploty se zatím drží kolem nuly, takže v sobotu 23. listopadu to vypadá, …
Do konce roku se uvidíme na Novoměstských farmářských trzích už jen dvakrát. Teploty se zatím drží kolem nuly, takže v sobotu 23. listopadu to vypadá, že bude park na Vratislavově náměstí od 8 do 11 hodin opět praskat ve švech pod náporem naší hvězdné party farmářů, pekařů, uzenářů a provýrobců.
Co bude jinak? Představíme vám rodinnou firmu Rubelit z Rožné, která kombinuje čtyřicetileté zkušenosti otce v ekologickém zemědělství a šestiletou praxi zetě v gastronomii v zahraničí. Firma se specializuje na výrobu biovýrobků z bio mléka bez stabilizátorů a na hotová jídla z vlastních bio přeštíků a farmářského hovězího masa. V sobotu si můžete pochutnat na jejich kefíru, tvarohu, zakysané smetaně, jogurtu, másle, a také na guláši, boloňské omáčce, zelňačce s klobásou a segedínu. Skvělé sušené vepřové a hovězí maso bez éček a dalších nesmyslů nabídne opět Jakub Čech z Havlíčkova Brodu, který u nás v říjnu poprvé představil svoji značku Best Meat. Z Hastrmanky rozšířují svůj sortiment, kromě věhlasných utopenců a hermelínů nabídnou svoje nové paštiky. Rodinná Farma Ostrovec, ve spolupráci s Agroškolou Pozďatín, nabídne vynikající sýry Mančego z ovčího bio mléka a skvělé jogurty, zákysy, tvarohové dezerty, čerstvé a pařené sýry z kravského mléka. Svátečně najdete na trhu i hotovky v konzervách pod značkou Bez-E, za studena lisované oleje V presu a veganské a bezlepkové výrobky od Damodary. Těšit se můžete i na výstavu hub Daniely Jirouškové s mykologickou poradnou. Tentokrát se představí pozdně podzimní a zimní druhy hub. Podíváme se na hlívu ústřičnou, pařezník pozdní, některé druhy šťavnatek a první dřevní chorošovité houby. Ladíme seznam prodejců, který zveřejníme ve čtvrtek.
Zastavte se v sobotu 23. listopadu v parku na Vratislavově náměstí a ochutnejte ty nejlepší výrobky z českých farem, převážně regionálního původu, a udělejte si pořádné zásoby. Přecházíme totiž do měsíčního režimu, takže další trh pod širým nebem se uskuteční až v sobotu 14. prosince.